ненадеен

ненадеен
ненадѐ|ен, -йна, -йно <-йни>
прил inattèso, inaspettàto, improvvìso

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

 • ненадеен — прил. внезапен, неочакван, мигновен, бърз, изневиделица, стремителен, светкавичен, непредвиден, немедлен, спонтанен прил. прибързан прил. изненадващ …   Български синонимен речник

 • импетус — (лат. impetus) 1. ненадеен напад, втурнување, нафрлање 2. жестокост, страст, нагон 3. мед. ненадеен напад, ненадеен настап на болест …   Macedonian dictionary

 • абруптен — (лат abruptus) 1. стрмен, 2. нагол, ненадеен …   Macedonian dictionary

 • бункер — (гер. Bunker) 1. вој. мал фортификациски објект за огнено дејство од пешадиско и артилериско оружје 2. засолниште од воздушни напади 3. голема јама како склад за јаглен и др. (на пр., на пароброд) 4. склад за привремено чување на материјали 5.… …   Macedonian dictionary

 • волта — (итал. volta) 1. нагло свртување, обрт 2. круг со пречник од 6 9 чекора што го опишува коњот при јавање во манеж воопшто јавање во круг 3. во мечувањето: ненадеен скок или чекор настрана 4. при играње карти: вештина во мешањето на картите така… …   Macedonian dictionary

 • денга — (арап.) мед. многу заразна болест се јавува повремено во топлите краишта, само лете, како ненадеен напад на треска …   Macedonian dictionary

 • ерупција — (лат. eruptio) 1. геол. избивање, исфрлање на разни материи (лава, вулкански камења, нафта и др.) од внатрешноста на земјата на нејзината површина 2. мед. а) ненадеен излив на крв, гној или вода б) опсипување, избивање на сипка 3. фиг. нагло… …   Macedonian dictionary

 • инстантен — (лат. instans) моментален, мигновен, ненадеен …   Macedonian dictionary

 • интермецо — (итал. intermezzo) 1. мала театарска претстава што се изведува меѓу чиновите на главната претстава кратко музичко дело што се свири меѓу чиновите на драмски или оперски дела 2. фиг. неочекуван настан, ненадеен настап на нешто …   Macedonian dictionary

 • маваши-зуки — (јап.) ненадеен удар со шепа в лице, една од јапонските борбени вештини …   Macedonian dictionary

 • моментален — (лат. momentaneus) 1. ненадеен, неочекуван, мигновен 2. мимолетен, брз …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”